Meer informatie
Boeken en andere infiormatiebronnen
Cider maken kent een lange traditie in andere Europese landen en inmiddels ook in de VS, Canada en andere landen waarheen de cidertraditie meegenomen is in de afgelopen eeuwen. Wie informatie zoekt over cider en cider maken, komt al snel bij bronnen uit deze landen. Ieder land kent zijn eigen literatuur en wie de taal beheerst, kan prima uit de voeten met een boek of de teksten op het internet.
Nederlands
Ambachtelijke cider in Nederland. Auteur is Bernd Wondergem van wijngaard en ciderij Het Hamerstuk. Uitgegeven in eigen beheer in 2021. Een mooi en helder geschreven introductie van cider maken in Nederland met een eenvoudig stappenplan voor zelf cider maken. Met daarnaast portretten van 8 nederlandse cidermakerijen. Een aanbeveling om mee te beginnen. Verkrijgbaar bij www.hethamerstuk.nl.
Stap voor stap cider maken van appels en peren. Auteur R. van Gelder. Een eenvoudige gids om te leren zelf cider te maken. Verkrijgbaar bij Braumarkt.
Wijnboek, de moderne verwijning in het bereik van de amateur. Schrijver is Marc de Brouwer. Uitgever is uitgeverij CEP vdqa, 2003 2e editie. Dit is een gedetaileerd boek over het maken van wijn vanuit een veelheid aan verschillende grondstoffen. Een apart hoofdstuk is gewijd aan het maken van cider. het boek is vertaald uit het Frans.
Cider in ons traditioneel eetpatroon - een inheems produkt-. 1984. Uitgeverij is Academie voor de streekgebonden gastronomie te Antwerpen. Een verhandeling over het maken van cider in Belgie en Nederland door de eeuwen heen.
Fruitvariëteiten en hun gebruik van verleden tot heden. Educatieve brochure nr. 4, uitgegeven door de Nationale boomgaardenstichting te Vliermaal. Een korte beschrijving van cider maken naast andere methoden om fruit te verwerken.
Frans
Un pomme pour la soif. Schrijver Marc de Brouwer. Dit is een uittreksel van diverse onderwerpen gericht op cider en appelwijn maken van het eerder genoemde Wijnboek (zie onder Nederlands) Uitgeverij: CEP VDQA
Produire et vendre le Cidre. Schrijver is François Moinet. Het boek is een uitgebreide bron voor de ambachtelijke en professionele cidermaker voor het maken van appelsap, cider en perencider, pommeau en eau-de-vie en calvados. Uitgever is Edition France Agricole (2009).
Guide pratique de la fabrication du cidre. Auteur is Rémi Bauduin. Een praktisch boekje voor de ambachtelijke cidermaker. Uitgever is Institut Français des Productions Cidricoles (IFPC) 2006.
Een boek dat meer de cidertraditie beschrijft is: Cidre & Calvados en Pays d’Auge. Auteurs zijn Maud Cuichard en Benoît Noël. Uitgeverij is BVR Editions 2013.
Engels
Er zijn vele Engelstalige boeken met de engelse en amerikaanse traditie (hard cider) van cider maken. Waardevolle en praktische boeken zijn:
- Craft Cider Making van Andrew Lea
- Real Cider Making on a Small Scale van Michael J. Pooley & John Lomax
- Making Craft Cider, A Ciderist's Guide van Simon Mckie
Een boek dat cidertradities beschrijft is Ciderland van James Crowden.
Een boek dat echt dient als naslagwerk is World's Best Cider. De schrijvers Pete Brown en Bill Bradshaw hebben geprobeerd zoveel mogelijk informatie te verzamelen over cider en cider maken. Ze hebben ook hun selectie van beste ciders uit de wereld beschreven. Uitgever is Jacqui Small. Het boek bevat ook veel verwijzingen naar andere bronnen.
Duits
In het Duits zijn er ook diverse boeken beschikbaar gericht op het maken van 'Apfelwein' of 'Most'.
Most und Apfelwein; Gärmost & Süssmost Selbstgemacht! Schrijver is Karl Stückler. Uitgeverij is Leopold Stocker Verlag.
Most; Das Buch zu Apfel- und Birnenwein. schrijver is Gudrun Mangold. Uitgeverij is Silberburg Verlag.
Een boekje dat in gaat op de apfelwein traditie is: Die Welt des Apfelweins. Schrijver is Helga Faber en de uitgeverij is Verlag M. Naumann.
Spaans
Een Spaans boek is Elaboración de sidra natural ecológica Auteur is Miguel Angel Pereda Rodriguez. Een paktisch boek over de spaanse wijze van sidra maken en de cultuur daar om heen. Uitgever is Mundi Prensa.
Internet
Op Facebook is er een gesloten groep van NLcider, een club mensen die het cider maken in nederland willen bevorderen. Je kunt je daarvoor aanmelden door een bericht te sturen.
Het risico van het opnemen van verwijzingen naar blogs en websites is dat na verloop van tijd de adressen wijzigen en de links niet meer actueel zijn. Daarom wordt hier volstaan door te verwijzen naar enkele blogs en stabiele sites die zelf kunnen dienen als bron naar andere websites. De verwijzingen zijn overgenomen uiit het boek World's Best Cider.
Blogs:
Websites:
Fora
Wie vragen heeft, kan die stellen op het Engelstalige forum van de cider workshop.
Wie tips heeft voor waardevolle informatiebronnen als boeken, artikelen, internetsites en filmpjes kan dat kenbaar maken.